Voorvechter voor een duurzame wereld

Als ik terugkijk naar hoe ik zelf ben opgegroeid, realiseer ik me dat er heel erg veel is veranderd. Ik zie hoe anders de natuur is, maar ook het verschil met hoe we ons tot de natuur en de wereld verhouden. Het leven is veel drukker geworden en we hebben te maken met veel meer prikkels en afleiding. De Nederlandse dorpen en steden worden met het jaar minder groen, net als alle tuinen waar tegels en “als het maar onderhoudsvriendelijk is”, meer en meer uitgangspunt zijn geworden. Ons huidige consumptiegedrag zorgt ervoor dat de middelen van de aarde in rap tempo opraken en de vervuiling heeft de overhand genomen. Over de hele wereld hebben we te maken met klimaat veranderingen en alles wat daarmee gepaard gaat. Ons consumptiegedrag en de footprint waarmee we leven heeft een enorme impact op de wereld om ons heen en de signalen zijn duidelijk: “Er moet iets gebeuren!”

Volgens mij weten heel veel mensen niet waar ze moeten beginnen en dat is zonde. Uit ervaring weet ik namelijk dat het heel makkelijk is om zelf iets te doen. In mijn dagelijks leven let ik erop dat mijn eigen footprint en dat van mijn gezin, bescheiden te houden zowel binnen- als buitenshuis. Naast dat we wonen in een duurzaam en energie neutraal huis, kopen we zo min mogelijk spullen of kiezen sneller voor tweedehands. Ik rij een groene auto, gebruik eco-vriendelijke was- en schoonmaakmiddelen en droog alles aan de waslijn, zoveel mogelijk buiten. Daarnaast let ik op waar mijn voeding vandaan komt en kies ik zoveel mogelijk voor biologische en lokale producten. We hebben een grote tuin vol wilde planten en bloemen waardoor vlinders, vogels en bijen worden aangetrokken. Ik verbouw deels mijn eigen groente in de moestuin en kas en bemest de tuin vanuit mijn eigen compost-systeem. De bewatering doen we met een grondpomp. De tuin is juist niet teveel gecultiveerd zodat dieren zich thuis voelen om een nestje of holletje te bouwen. De oude bomen heb ik bij de verbouwing juist laten staan en geïntegreerd in de bouw van het huis en tuin.

Mede door mijn werk als tv tuinman en de bekendheid die ik daarmee heb verworven, realiseer ik me dat ik zelf als voorbeeld een grotere impact kan maken dan mensen die minder of niet bekend zijn. Daarbij heb ik naast mijn werk als TV presentator ook veel geïnvesteerd in groen ondernemerschap, waarbij ik als doel heb de Groene sector en leefomgeving te verduurzamen. Inmiddels heeft de combinatie van TV en ondernemerschap ervoor gezorgd dat ik “het gezicht” ben van de Groene sector en dat ik steun krijg van wetenschappers en experts uit het veld.

Naast het feit dat ik zelf een groene life style nastreef, ben ik ook ambassadeur van verschillende maatschappelijke initiatieven: De Vlinderstichting, Trees for all, NatuurWijs en Green Choice. Verder denk ik mee met verschillende maatschappelijke initiatieven en draag ik bij aan de Nationale bijenstrategie, Deltaplan biodiversiteit, Nationale omgevingsvisie en Green deal.

Als bekende (‘groene’) Nederlander word ik vaak gevraagd om mijn naam en portret te verbinden aan merken. Ik kies daarbij alleen bewust voor merken die een goed verhaal hebben, passend bij mijn persoonlijke missie om de wereld duurzaam te vergroenen.

Lodewijk